Viinakuu Eesti Vabaõhumuuseumis

15.09.2016
* 2. oktoober kell 11-16 - Piiriveere kala ja sibula päev. Räägitakse setude ja vanausuliste aiandusest ja kalapüügist, õpetatakse hoidistama ja säilitama, tutvustatakse sügisesi piduroogasid. Külavainul rõõmustavad silma ja kõrva seto leelokoorid. Vanausuliste folkloori tutvustab ansambel Suprjadki. Setu laudas avatakse Pavel Varunini vanavene lubokkide näitus ja toimub lubokkide õpituba. Laadalt saab kaasa osta ehtsat peipsi sibulat ja kala, setu hõrgutisi ning peenemat käsitööd. Vaata lisaks muuseumi veebist.

* 3. - 14. oktoobrini kutsume kell 17-20 muuseumi külastama tasuta. Kirevatel sügisõhtutel saab pärast tööd või kooli looduskaunis muuseumipargis jalutada ja Kolu kõrtsis jalga puhata ning õhtust süüa.

* 7. - 9. oktoober küpsetatakse esimest korda sel hooajal Härjapea talus leiba. Reede pärastlõunal kell 15.00 pannakse käärima juuretise. Laupäeva hommikul ootab suurt vaeva ja aega nõudev töö – taigna sõtkumine. Seejärel pannakse leiva ahju küpsema. Pühapäeval saab maitsta pehmet rukkileiba!

* 13. oktoober - Nõuande neljapäev: tekstiili bioloogilised kahjustused, kell 17-19 Kuie koolimaja II korrusel. Tihti ei pööra me piisavalt tähelepanu riidematerjalide seisukorrale ega oska märgata erinevaid bioloogilisi kahjustajaid – putukaid ja mikroorganisme. Nõuande neljapäeval räägitakse kuidas pikendada tekstiilide eluiga, olgu need rahvariided, seinavaibad või villased sokid. Registreerimine ja lisainfo muuseumi veebis

* 14.-16. ja 28.-30. oktoobril õpetab käsitöömeister Taimi Puus Lau poe õmblejanna toas hardangeri, põimpilu ja rišeljöö tehnikaid. Õpitoas osalemiseks palume registreerida tel: 5345 1660.

* 29. oktoober - Moldova-Rumeenia kultuuripäev. Mitmetel suvekuistel nädalavahetustel tutvustavad erinevad Eestis elavad vähemusrahvused oma ajalugu ja kultuuri: muusikat, tantsu, kunsti, kööki. Räägitakse, kuidas nad Eestisse sattusid ning millega tänasel päeval tegelevad.


TALVEHOOAJA TEGEVUSED TALUDES:

* Härjapea talu käsitöölaupäevadel pühendatakse sügistalvised kuud kirjatud kudumitele. Härjapea talu toidupühapäevadel valmistatakse põnevaid roogasid hooajal kättesaadavast toidukraamist.


* Setu talus köevad suured ahjud, laupäeviti ja pühapäeviti valmistatakse põnevaid setu roogasid, neljapäeviti ja pühapäeviti kell 11-16 treib meister potikedral ehtsaid setu potte.

* Peipsivene majas saab nädalavahetuseti nautida samovaris keedetud tee joomist vanausuliste kombe kohaselt. Perenaine annab näpunäiteid, kuidas valmistada keedusukkerit. Lapsed saavad meisterdada vanausuliste öö- ja kaltsutitte.


* Lau külapoes saab nädalavahetustel lisaks sisseostude tegemisele poemamsli raadiotundides moodsat muusikat või päevakajalisi sündmusi kuulata.

* Kuie koolis õpetatakse igal laupäeval ja pühapäeval, kuidas sule ja tindiga ilusat kirja teha. Sepa talus saab laupäeviti ja pühapäeviti kaasa lüüa talupere talvistes tegemistes. Perenaine õpetab, kuidas käepärastest materjalidest mänguasju valmistada.


* Kuie koolis saab osaleda uues muuseumitunnis „Vanad mänguasjad“, kus tutvutakse talulaste mänguasjadega. Lisainfo muuseumitundide kohta: www.evm.ee. Programmides osalemiseks on vajalik eelregistreerimine: kuiekool@evm.ee; tel 6549 126.

* Peipsivene majas on avatud vanausuliste kultuuri ja usuelu tutvustav näitus ”Vene vanausulised Eestis”. Näituse autorid on Jaanus Plaat ja Arne Maasik.

* Muuseumi käsitööpoest leiab suures valikus huvitavat ning teemakohast kaupa. Pakume maiustusi, tekstiile, raamatuid, lõhnaküünlaid, taimeteesid ja palju muud. Külastajaid ootab ka Lau külapood, kust saab osta 1930. aastate stiilis unikaalset kaupa. Kui lai kaubavalik kohapeal otsustamise keeruliseks muudab, saab külastada muuseumi e-äri.

29. septembril alustatakse talvehooaega! Külalised on oodatud iga päev (v.a. 24., 25., 31. detsember). Avatud on Härjapea, Sepa, setu talud, peipsivene maja, Kuie kool, Lau külapood, Kolu kõrts ja muuseumipark.

* 29. september – 14. oktoober on talud, Kuie kool ja Lau külapood avatud kell 10-17; Kolu kõrts kell 11-20; muuseumipark ja käsitööpood kell 10-20.

* 15. oktoober – 22. aprill on talud, Kuie kool ja Lau külapood avatud kell 10-17; Kolu kõrts kell 11-18; muuseumipark ja käsitööpood kell 10-18.

Piletihinnad: tavapilet 6 €, sooduspilet 4 €, perepilet 12 €.

P.S. 29. oktoober – nahtsipäev
Nahtsipäeval kutsuti külla sugulasi. Tihti kujunesid nahtsipäeva pidutsemised kolmepäevasteks. Kindlat nahtsipäeva toitu pole teada, aga üks mis kindel, viin pidi laual olema. See aitas ka laulu üles võtta, millega kostitajaid tänati. Millal sina viimati sugulasi külla kutsusid või ise neil külas käisid? Viina ju jooma ei pea, aga juttu vesta on niisamutigi tore.

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Vabaõhumuuseumi tee 12, Tallinn, Harjumaa www.evm.ee näita numbrit

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv